Spring til indhold

De frivillige i Andelslandsbyen bliver inspireret

Med støtte fra Frivilligrådet og Aktivitetspuljen er de frivillige i Andelslandsbyen blevet inspireret til at gøre en endnu større indsats.
11.12.2018

Gennem det seneste år har mange af de frivillige i Andelslandsbyen Nyvang været på på seminarer, workshops og til foredrag, hvor de er blevet inspireret til at yde en endnu større indsats som frivillige. Her følger en lille beretning fra Andelslandsbyen om deres arrangementer for de frivillige.

"Andelslandsbyen Nyvang har haft stort udbytte af forårets 5 frivilligkurser. Vi har haft 2 seminarer, 1 foredrag og 2 workshops. Vi har haft besøg af:

  1. Karl-Emil Hammerager, regissør på DR
  2. Henrik Zipsane, museumschef på det svenske frilandsmuseum Jamtli
  3. Birgitte Raaberg, skuespiller, coach og kommunikationsrådgiver

De to seminarer med Karl-Emil

Karl-Emil os inspiration til arbejdet med vores historiske miljøer i det daglige ved at tage udgangspunkt i sit eget arbejde som regissør på DR, hvor han arbejder med at skabe troværdige historiske miljøer bl.a. til DR succesen ”Historien om Danmark”. Der var mange paralleller mellem Karl-Emils arbejde og vores, som vi kan lade os inspirere af. Vi tog særligt disse fire hovedpointer med os fra seminaret:

  • De historiske miljøer, Karl-Emil skaber, er aldrig helt rene og pæne. Der er altid noget skidt eller rod. Kartoffelskræller, spindelvæv i hjørnet, en spildt kaffekop. Det er skidtet, der får miljøerne til at se ud som om, at der bliver levet et liv i stuerne.
  • Det er tit de små genstande, der gør den store forskel. Det er den gamle mælkeflaske eller andre dagligdags ting, der gør miljøet autentisk og fortæller om det liv, der bliver levet i hjemmet/værkstedet.
  • Indretningen af et historisk hjem kan sige meget om de folk, der bor der. Om de er fra land eller by. Rige eller fattige. Hvad deres dagligdag består af mm. Det kan vi tænke endnu mere i, når vi indretter vores historiske miljøer. Hvilke historier kan interiørerne fortælle helt af sig selv? Og hvilken stemning, vil vi gerne sætte vores gæster i?
  • På film kan man lave fejl med moderne genstande uden at det ødelægger så meget. Kameraet suser hurtigt forbi dem og scenen klippes hurtigt videre. Den luksus har vi ikke i Nyvang, hvor gæsterne elsker at dvæle ved vores hyggelige miljøer, og hvor de moderne ting, der ikke hører til tiden, vil springe mere i øjnene og forvirre det tidsbilledet og stemningen af tiden.

Foredrag med Henrik Zipsane

Henrik Zipsane er museumschef på det svenske frilandsmuseum Jamtli.

Henrik Zipsane holdt et inspirerende foredrag om den fantastiske levendegørelse, de laver i Jamtli. Han fortalte, hvordan de arbejder med levendegørelse og hvilke tanker de gør sig om det. Det gav en rigtig god debat om muligheder og begrænsninger ved formidlingsformen – generelt og hos henholdsvis Jamtli og Andelslandsbyen Nyvang.

Henrik Zipsane fortalte os også om centrale formidlingstiltag i skoletjenesteregi, hvoraf en gruppe engagerede frivillige udviklede et forløb til Nyvang i sommerferien 2019, som inkluderer både frivillige, deres familier og Nyvangs gæster. Det glæder vi os til at prøve af.

To workshops med Birgitte Raaberg

Vi havde to meget udbytterige workshops med Birgitte Raaberg, som lavede nogle meget lærerige øvelser med os. Sammen med Birgitte lærte vi, at bruge vores kropssprog på en konstruktiv måde i både formidling og i publikumsbetjening. Ved konkrete øvelser og opgaver lærte hun os, hvordan bare små ændringer i måden at sidde eller stå på kan bruges kommunikativt. Dette gælder både i forhold til at blive bedre rustet til at håndtere krævende publikummer og svære situationer. Det gælder også i forhold til at bruge kropssprog som en del af formidlingen. Er den rolle man spiller en underdanig eller overlegen figur? Hvordan afspejles personens sociale status i kropsholdningen? Birgitte Raaberg gav os nogle meget konkrete værktøjer at arbejde i formidlingen på Nyvang, som har løftet vores levendegørelse med vigtige og meget virkningsfulde detaljer."Feedback

Sidst opdateret

07.05.2019

Ansvarlig redaktør

Jens Albagaard

Aktivitetspuljen

Hvert år uddeler Frivilligrådet 150.000 kr. fra Aktivitetspuljen.

Se, hvordan du søger penge fra puljen